Normy-GMP/GHP

Dodany: 2017.03.30   Edytowany: 2017.03.30
Normy.

GHP (z ang. Good Hygienic Practice) i GMP (z ang. Good Manufacturing Practice) czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna to dwa podstawowe systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie zachodzą w firmie branży żywnościowej. Działania GMP i GHP to najkrócej ujmując działania zapobiegawcze dla zagrożeń bezpieczeństwa zdrowotnego żywności wykorzystywane przez system zarządzania HACCP. Dobra Praktyka Higieniczna to również zabezpieczenie przed szkodnikami do których należą:
- gryzonie (myszy, szczury),
- owady biegające (karaluchy, karaczany),
- szkodniki zbożowe (wołek zbożowy, mklik mączny),
- ptaki (wróble, gołębie),
- koty i inne zwierzęta domowe.
Każdy zakład musi mieć system kontroli i monitorowania obecności szkodników. Jest to część składowa systemu zabezpieczenia procesu produkcji żywności.Zakład Higieny Sanitarnej w Chełmie jest specjalistą w branży Dezynfekcja, Dezynsekcja, Deratyzacja, Dezodoryzacja. zhs-chelm.pl/

Kategoria: Teksty branżowe
Oceń wpis:
5/0
  • Poleć wpis na:
     
     
Komentarze:
Jeszcze nikt nie zamieścił komentarza do wpisu.