Logo firmy: Intesmak s.c.Intesmak s.c.
Golonka gotowana, pieczona, szaszłyk wieprzowy, drobiowy, shoarma...
Logo firmy: Przedsiębiorstwo Obrotu Artykułami Spożywczymi MAISPrzedsiębiorstwo Obrotu Artykuł...
oferujemy: - wędliny SOKOŁÓW, MAZURY, ANIMEX - mrożonki - przy...
Logo firmy: Czekoladki ChocoboxCzekoladki Chocobox
Czekoladki z Życzeniami to zestaw kostek z czekolady, na których ...
Dodaj boks reklamowy w tym miejscu
Stwórz boks dla swojej firmy i promuj ją w Odi.pl.

Foie gras - pasztet z kaczych wątróbek

Id produktu: 14315 Wpis w archiwum serwisu
Foie Gras - pasztet z kaczych wątróbek
Eleganckie, znane na całym świecie danie zostało wykreowane około roku 1780 przez szefa kuchni Jean Pierre Clause w Strasburgu. Od tamtej pory Strasburg uważany jest za stolicę Foie Gras. W zależności od sposobu zakonserwowania wyróżniamy trzy typy. Świeżo gotowana wątróbka o aksamitnej teksturze w temperaturze 60 stopni następnie pakowana w vacum. Pasteryzowane Foie Gras w temperaturze 80 stopni, ma aksamitny smak ale bardziej ścisłą konsystencje. Trzeci rodzaj to produkt konserwowany przez gotowanie w temperaturze 110 stopni. Może być przechowywany od 2 do 4 lat i wraz z upływem czasu staje się coraz bardziej kremowe. Wyróżniamy foie gras także po rodzaju drobiu. Mamy foie gras z kaczki oraz foie gras z gęsi.
Przysmak w postaci foie gras z kaczki i gęsi był i jest obowiązkową częścią każdego wystawnego przyjęcia. Dziś jego dostępność dociera do szerszej ilości odbiorców. W handlu można znaleźć foie gras z gęsi i kaczki .