Foie Gras - pasztet z kaczych wątróbek
Eleganckie, znane na całym świecie danie zostało wykreowane około roku 1780 przez szefa kuchni Jean Pierre Clause w Strasburgu. Od tamtej pory Strasburg uważany jest za stolicę Foie Gras. W zależności od sposobu zakonserwowania wyróżniamy trzy typy. Świeżo gotowana wątróbka o aksamitnej teksturze w temperaturze 60 stopni następnie pakowana w vacum. Pasteryzowane Foie Gras w temperaturze 80 stopni, ma aksamitny smak ale bardziej ścisłą konsystencje. Trzeci rodzaj to produkt konserwowany przez gotowanie w temperaturze 110 stopni. Może być przechowywany od 2 do 4 lat i wraz z upływem czasu staje się coraz bardziej kremowe. Wyróżniamy foie gras także po rodzaju drobiu. Mamy foie gras z kaczki oraz foie gras z gęsi.
Przysmak w postaci foie gras z kaczki i gęsi był i jest obowiązkową częścią każdego wystawnego przyjęcia. Dziś jego dostępność dociera do szerszej ilości odbiorców. W handlu można znaleźć foie gras z gęsi i kaczki .
Wizytówka Twojej firmy
Dodanie wizytówki firmy w Odi.pl jest całkowicie bezpłatne. Załóż profil firmy w 5 minut.