Dane pochodzą z katalogu firm Odi.pl
Piekarnia Iwona

Dane kontaktowe:

Opis firmy:

Firma, rozpoczęła działalność w 1992 roku jako jednoosobowa działalność gospodarcza p. Janiny Pieprzycy. Przez dwa lata produkcja odbywała się w wynajmowanych pomieszczeniach przy piekarni na ul. Partyzantów 46 w Niepołomicach. Oferowanymi wyrobami były wtedy wyłącznie artykuły cukiernicze takie jak: pączki, drożdżówki, makowce itp. Firma zatrudniała wówczas troje pracowników. Wkrótce okazało się, że wynajmowane pomieszczenia są zbyt ciasne na właściwy rozwój i poszerzanie asortymentu. W 1994 roku zostały zaadoptowane pomieszczenia w budynku mieszkalnym przy ul. Heleny Modrzejewskiej 8 w Niepołomicach i gdzie została przeniesiona cała produkcja. Zaczął się stopniowy proces zmiany profilu działalności w którym główną pozycję stanowiła produkcja pieczywa. Ze względu na wysoką jakość wyrobów zaczęto rozszerzać rynki zbytu
i rozbudowywać bazę transportowo – technologiczną. W 1996 roku w miejsce jednoosobowej firmy powstała spółka pomiędzy p. Janiną i Jarosławem Pieprzyca już nazwana piekarnią. W 1997 roku ze względu na skalę produkcji została dobudowana druga hala produkcyjna przy istniejącym budynku. Niestety w tym momencie zostały zahamowane możliwości rozwojowe bazy produkcyjnej gdyż działka przy ul. H. Modrzjewskiej 8 została już całkowicie zabudowana. W dniu 01.05.2000 roku do spółki dołączył Franciszek Pieprzyca i wtedy firma przyjęła nazwę Piekarnia „Iwona”, natomiast dnia 01.01.2001 roku pojawił się kolejny wspólnik p. Dorota Pieprzyca i w tym składzie wspólników firma funkcjonuje do dnia dzisiejszego. Zakład dysponuje szerokim rynkiem odbiorców, którzy obsługiwani są własną bazą transportową piekarni, dzięki czemu wyroby zawsze trafiają do klientów o właściwej porze. Ponieważ rozwój firmy a co za tym idzie jego rozbudowa w miejscu dotychczasowej działalności nie był już możliwy ze względu na ograniczoną powierzchnię działki, wspólnicy Piekarni „Iwona” podjęli decyzję o budowie nowoczesnego zakładu na odrębnej działce.

Oferta firmy:

Od sierpnia 2004 roku produkcja Piekarni „Iwona” odbywa się w nowym zakładzie produkcyjnym przy ul. Spółdzielczej 11 wybudowanej według nowych technologii budowlanych i z materiałów zapewniających najwyższy standard produkowanych wyrobów. Cały budynek oraz ciągi produkcyjne dostosowane są do standardów unijnych, spełniają wymagania Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej, a całość produkcji odbywa się zgodnie z Systemem HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli. Piekarnia posiada szeroki wachlarz produktów, i jest jedną z niewielu piekarni, która produkuje chleb naturalnymi metodami - na tzw. zakwasie.