Dodaj boks reklamowy w tym miejscu
Stwórz boks dla swojej firmy i promuj ją w Odi.pl.
Logo firmy: Simple Solution Consulting Justyna WasiakSimple Solution Consulting Just...
Zajęcia otwarte prowadzone są w małych, kameralnych grupach, maks...
Logo firmy: AB..Z. Centrum Zbigniew ZgodaAB..Z. Centrum Zbigniew Zgoda
1. Obsługa i programowanie obrabiarek sterowanych numerycznie CNC...
Logo firmy: SITA Sp. z o.o.SITA Sp. z o.o.
- Urządzenia SITA - Angielski Podstawowy cz.1 - Angielski Podst...

Kaizen i normowanie czasu produkcji

Id usługi: 16764 Data dodania: 11.04.2017
Kaizen i normowanie czasu produkcjiSzkolenie w sposób warsztatowy pokaże uczestnikom w jaki sposób wdrażać odpowiednie narzędzia Kaizen w swoim środowisku zawodowym oraz jak standaryzować i normować czas realizacji operacji w procesie produkcyjnym. Na każdym etapie realizacji modułu szkoleniowego uczestnicy będą motywowani do aktywnego uczestnictwa w zajęciach. Służyć temu mają odpowiednie metody szkoleniowe, takie jak: dyskusja, symulacje, czy różnego rodzaju ćwiczenia. Ponadto uczestnicy przy każdym module poznają odpowiednie case studies, które ilustrować będą podjęte zagadnienia teoretyczne. To wszystko ma na celu lepsze zrozumienie podejmowanych kwestii oraz właściwe przełożenie nowo nabytej wiedzy na swoje środowisko zawodowe.

Cele szkolenia:
• Zapoznanie uczestników z rozwiązaniami z zakresu kaizen – metodą Value Stream Mapping, typologią marnotrawstwa 7 Muda, metodą 5S, technikami tzw. „visual management”, narzędziami metody Just-in-Time, techniką rozwiązywania problemów A3, zasadą „taktowania” prac i techniką „work balancing”, techniką „spaghetti diagrams” i innych.
• Wdrożenie do stosowania narzędzi Theory of Constraints: analizy „wąskich gardeł” systemu produkcyjnego oraz zasad kolejkowania zleceń, wdrożenie w podstawowe pojęcia metod Six Sigma i TQM.
• Dostarczenie uczestnikom umiejętności praktycznego stosowania podstawowych metod i technik normowania czasu pracy dla poprawy produktywności i niwelowania wariacji w operacjach procesu produkcyjnego.
• Przygotowanie uczestników do wykorzystywania techniki „kaizen” do dokonywania ciągłych udoskonaleń w sposobie realizacji powierzonych zadań.
• Zdobycie podstawowej wiedzy z zakresu Kaizen
• Poznanie narzędzi Kaizen i sposobów ich wykorzystania
• Zdobycie umiejętności wdrażania Kaizen we własnym środowisku zawodowym
• Zdobycie umiejętności normowania czasu produkcji


Korzyści dla uczestników
• Poprawa jakości realizowanych zadań, zmniejszenie liczby popełnianych błędów, poprawa jakości komunikacji pomiędzy współpracującymi komórkami w strukturze organizacyjnej, poprawa jakości i jednoznaczności komunikacji z Klientami.
• Skrócenie cyklu realizacji zadań produkcyjnych, poprawa jakości planowania i harmonogramowania pracy.
• Optymalizacja wykorzystania zasobów organizacji i obniżenie poziomu kosztów jednostkowych realizowanych zadań.
• Przygotowanie uczestników do wdrażania certyfikowanych systemów zarządzania jakością (np. ISO) czy też informatycznych systemów zarządzania klasy MRPII, dzięki przygotowaniu przykładowych diagramów i opisów głównych procesów w obszarze produkcji, wraz z instrukcjami i standardami realizacji zadań.


Szkolenia polecamy dla
Osób realizującycg lub współrealizujących procesy produkcyjne oraz sterujących procesami produkcyjnymi, w szczególności liniowi kierownicy produkcji, liderzy zespołów produkcyjnych.


Metody pracy, które zastosujemy podczas szkolenia
• Miniwykład połączony z prezentacją multimedialną
• Symulacje
• Dyskusja
• Analiza przypadków – case studies
• Ćwiczenia do samodzielnej realizacji przez Uczestników


Program szkolenia
DZIEŃ PIERWSZY

1. Wprowadzenie:
• Kaizen i Toyota Production System (TPS)
• Kaizen jako część strategii Lean Manufacturing
• Kaizen a CPI (Continual Performance Improvement)
• Rola narzędzia PDCA/SDCA (Plan-Do-Check-Act/Standardize-Do-Check-Act) w Kaizen
• 5 M (Manpower, Machines, Materials, Methods, Measurements) jako narzędzie zarządzania poprawą i utrzymaniem skuteczności procesów produkcyjnych
Zastosowane metody: dyskusja na forum, praca w grupach, wykład, case studies (mające na celu pokazanie poszczególnych Treście merytorycznych na przykładach)

2. Eliminacja strat:
• Typologia i omówienie podstawowych typów strat
• Dziewięć podstawowych typów strat:
o Nadprodukcja
o Opóźnienia (oczekiwanie)
o Straty w transporcie
o Straty w przetwarzaniu
o Nadmierne zapasy
o Niepotrzebne czynności
o Wadliwe produkty
o Niewykorzystane zasoby
o Źle wykorzystane zasoby
• Eliminacja strat w drodze ciągłego udoskonalania:
o Systematyczność
o Tworzenie łatwo adaptujących się zespołów ludzkich
o Pomiar i wartościowanie
o Zasada 5 W (5xWhy)
o Zasada kontynuacji
o Standaryzacja i unifikacja
o Symplifikacja, czyli upraszczanie procesów i procedur
o Działania proaktywne
o Piętnowanie strat
Zastosowane metody: dyskusja na forum, case studies, ćwiczenia indywidualne, mini-wykład.

3. Przepływ jednego detalu (one piece flow)
• Stosowanie metody Kanban do sterowania przepływem w obszarze produkcji
• Analiza work-in-process i kolejkowanie w procesie produkcji
• Wyrównywanie obciążeń w procesie produkcyjnym
Zastosowane metody: wykład, dyskusja na forum, case studies, ćwiczenia, symulacje.

4. 5S w organizacji stanowiska pracy:
• 5 S jako metoda poprawy i utrzymania właściwej organizacji stanowiska pracy
• Elementy 5 S:
o Sortowanie – odseparowanie rzeczy potrzebnych od niepotrzebnych
o Systematyzacja – oznaczenie i takie usytuowanie wszystkich potrzebnych rzeczy, któro umożliwi ich łatwe odnalezienie i odłożenie we właściwe miejsce po wykorzystaniu
o Sprzątanie
o Standaryzacja – ustalenie kształtu typowych czynności związanych z realizacją zadań produkcyjnych
o Samodyscyplina – utrzymanie ciągłości stosowania zasad 5 S w drodze szkoleń i treningu
o Wdrożenie 5 S
• Pojęcie wizualnego zarządzania
Zastosowane metody: case studies, dyskusja, ćwiczenia indywidualne – warsztaty, symulacje, mini-wykład.

5. JIDOKA (Jakość wbudowana w procesy produkcyjne):
• Wykrywanie anomalii
• Niezwłoczne zatrzymanie procesu produkcyjnego
• Niezwłoczna naprawa lub korekta anomalii
• Badanie przyczyny powstania anomalii
• Wdrożenie przeciwdziałania
Zastosowane metody: mini-wykład, dyskusja, case studies, symulacje, ćwiczenia w parach.

DZIEŃ DRUGI

1. Normowanie czasu pracy:
• Rodzaje czasów w procesach produkcyjnych
• Cele normowania – planowanie MRP, CRP I MRPII
• Analiza kwartylowa tempa pracy
• Poprawa wydajności i produktywności
• Wskaźnik produktywności z zastosowaniem norm czasowych
Zastosowane metody: dyskusja na forum, praca w grupach, wykład, case studies (mające na celu pokazanie poszczególnych Treście merytorycznych na przykładach)

2. Wybrane metody normowania czasu produkcyjnego:
• Chronometraż:
o Przygotowanie arkusza pomiaru czasu pracy
o Podział i opis etapów
• Obserwacja migawkowa:
o Przygotowanie planu i arkusza obserwacji
o Analiza wyników
o Wykorzystanie wyników w normowaniu
o Podejmowanie działań korygujących
• Analiza ruchów elementarnych MTM:
o Typologia ruchów elementarnych
o Arkusz analizy MTM
o Zastosowanie analizy dla normowania produkcji seryjnej i jednostkowej
• Analiza ruchów elementarnych UAS:
o Typologia ruchów elementarnych
o Arkusz analizy UAS
o Zastosowanie analizy dla normowania produkcji seryjnej i jednostkowej
3. Optymalizacja wykorzystania zasobów produkcyjnych z wykorzystaniem norm czasowych:
• Wykorzystanie norm czasowych do planowania potrzeb dotyczących zasobów technicznych, logistycznych i ludzkich na produkcji
• Wyrównywanie obciążenia komórek produkcyjnych w celu optymalizacji przepływu przez obszar produkcji
• Definiowanie efektywności w wykorzystaniu czasu pracy
Zastosowane metody: dyskusja na forum, case studies, ćwiczenia indywidualne, mini-wykład.


Szkolenie prowadzi:
Robert Głos
Ekspert w dziedzinie zarządzania. Swoje doświadczenia zawodowe zdobywał w fabrykach wody mineralnej - był uczestnikiem zespołu projektu budującego zakład produkcyjny Nałęczowianki, zajmował się w nim później zakupami strategicznymi i eksportem.
Uczestniczył w kolejnych projektach inwestycyjnych i organizacyjnych w ramach struktur Nestle. Później był dyrektorem zakładu produkującego Cisowiankę. Dlatego właśnie Business Process Management, produkcja, Supply Chain Management, zakupy i zarządzanie projektami są głównymi obszarami zainteresowań zawodowych.

W ramach szkolenia otwartego gwarantujemy Państwu:

• Miłą i fachową obsługę
• Profesjonalizm trenera
• Ciekawe materiały szkoleniowe
• Dyplomy ukończenia szkolenia
• Wsparcie poszkoleniowe Trenera (do miesiąca po zakończonym szkoleniu)
• Możliwość uzyskania pomocy od Trenerów poprzez profesjonalne forum szkoleniowe, stworzone specjalnie na tego
rodzaju potrzeby.
• Możliwość wpływu na zakres i przebieg szkolenia akceptowalny przez wszystkich jego uczestników
(niektóre firmy twierdzą, że tylko one tak robią ale to nieprawda ... my działamy tak od samego początku).

Oferujemy również możliwość wymiany spostrzeżeń i wniosków z innymi uczestnikami szkolenia:



Oraz:
• Smaczne obiady i przerwy kawowe
• Pomoc w rezerwacji miejsc noclegowych na preferencyjnych warunkach (nocleg nie jest wliczony w cenę szkolenia).
Hotel, w którym odbywa się szkolenie, znajduje się w ścisłym centrum. Możemy zaproponować również inne hotele na nocleg
• Pomoc Opiekuna szkolenia przez cały czas pobytu - doradzamy, jak miło i efektywnie spędzić czas po szkoleniu
• Grupy do 10 osób, dające gwarancję przećwiczenia wszelkich elementów szkolenia oraz warunki sprzyjające łatwej wymianie informacji, konsultacji i integracji

Zadaj firmie pytanie o usługę:

Liczba odwiedzin wpisu: 85
  • Poleć usługę na:  
     
     
Opinie o firmie:
 dodaj opinię

Usługa firmy:

Avenhansen Sp. z o.o.
Komentarze:
Jeszcze nikt nie zamieścił komentarza do usługi.
Twój będzie pierwszy. Zapraszamy.