McCarthys Oregon Single Malt to niezwykły produkt Clear Creek Distillery, która na co dzień zajmuje się głównie produkcją brandy. Jednak od 1990 roku destylarnia słynie z produkcji rodzimego Single Malt. W tym czasie zaledwie 3 desylarnie w Stanach trudniły się destylacją tego typu whisky. McCarthy’s natychmiast zwrócił na siebie uwagę koneserów tego gatunku. Jim Murray w swojej Whiskey Bible z 2004 roku uznał go za najlepszą whiskey small batch na świecie, zaś w 2006 roku pisał, że McCarthy’s „zajął na dobre miejsce w elitarnym świecie whiskey”. Michael Jackson umieścił go na liście 10 najlepszych American Whiskey na łamach Malt Advocate w 2005 roku. McCarthy’s to 3 letnia whiskey, destylowana z zacieru, do produkcji którego używany jest mocno torfowany słód jęczmienny sprowadzany specjalnie ze Szkocji. Destylacja odbywa się w oryginalnych niemieckich alembikach Holstein, zaś maturacja - w beczkach po sherry. W rezultacie powstaje gładka torfowa whiskey o niespodziewanym czystym finiszu.