Słabe punkty enzymów w zakresie czyszczenia bieżącego to fakt, iż zastosowanie ich ma sens tylko tam, gdzie za zadanie mamy usunięcie zanieczyszczeń organicznych np.: białka, tłuszcz, włosy, krochmal i fekalia itp.
Enzymy nie są skuteczne w przypadku brudu, kurzu i pozostałości nieorganicznych! Zasadniczo enzymy osiągają najwyższą skuteczność w ograniczonym przedziale temperatur 20-65 ° (proszę zapamiętać, roztwór czyszczący szybko stygnie w kontakcie z czyszczoną powierzchnią) co ciężko zapewnić jest w trakcie bieżącego czyszczenia obiektów. Oprócz tego enzymy wymagają dłuższego czasu reakcji, co również nie jest możliwe do spełnienia w większości przypadków podczas czyszczenia bieżącego. Dodatkowo spłukanie nie następuje w czyszczeniu bieżącym, w związku z czym istnieje ryzyko dla alergików.
Czy są ekologiczne?
Proces produkcji enzymów w fermentorach wymaga dużych nakładów energii, tym samym nie wpływa korzystnie na środowisko w bilansie ekologicznym całego przedsięwzięcia.
Ponadto zupełnie nie można przewidzieć, jak enzymy działają na inne organizmy bądź jakie szkody mogą wyrządzić w środowisku, zwłaszcza, gdy w procesie produkcji ze względu na koszty sięga się do genetycznej produkcji enzymów.
W jakich obszarach są skuteczne?
Enzymy ulepszają działanie środków piorących i preparatów do czyszczenia poprzez rozkład różnych organicznych cząsteczek brudu na bardziej rozpuszczalne związki.
Jednakże potrzebują w tym celu czasu i optymalnej temperatury.
Kleen Purgatis od wielu lat z powodzeniem wykorzystuje enzymy, jednakże stosujemy je w użyciu w zakresie mycia naczyń, specjalnych preparatów czyszczących i środków piorących. Mamy tu warunki ramowe jak mechanika, temperatura, silna obecność materiałów organicznych i czas.
We wszystkich tych obszarach ewentualna reakcja alergiczna na enzymy w przypadku dalszego pozostania na powierzchniach przeznaczonych do czyszczenia nie jest istotna, ponieważ obfite spłukanie po czyszczeniu następuje dzięki mechanice i wodzie.
Zapytaj eksperta o szczegóły »