Logo firmy: CARDSPLITTER Beata WierzbickaCARDSPLITTER Beata Wierzbicka
U nas kupisz: Dekodery, CARDSPLITTERY, Tunery, Anteny, Telewizja ...
Dodaj boks reklamowy w tym miejscu
Stwórz boks dla swojej firmy i promuj ją w Odi.pl.
Logo firmy: Przedsiębiorstwo Techniczno-Handlowe Matt Tadeusz TrojakPrzedsiębiorstwo Techniczno-Han...
Firma MATT oprócz produkcji wysokiej jakości elementów biernych d...
Logo firmy: FH Progres Paweł NegaczFH Progres Paweł Negacz
W naszej ofercie znajduje się szeroka gama wysokiej jakości produ...
Pytanie do ekspertów:

Czym różni się sokowirówka od wyciskarki?

Aby udzielić odpowiedzi na powyższe pytanie zaloguj się lub zarejestruj w Odi.pl.

Odpowiedzi ekspertów:
Odpowiedź firmy: Telmiss
Sokowirówka jak nazwa wskazuje, działa na zasadzie wirowania tarki na wysokich obrotach podczas których wyrywane są np. cząsteczki miąższu owoca, a sok przez sitko spływa do pojemnika.
Niestety podczas takiej obróbki komórki soku są niszczone poprzez rozdzieranie ich i wydzielanie się wysokiej temperatury.
Wyciskarka poprzez odpowiedni wałek obracający się na niskich obrotach, wyciska z owoca sok przez sitko do pojemnika.
Podczas wyciskania, komórki soku są całe nie uszkodzone i nie podlegają obróbce termicznej wobec czego jakość takiego soku jest zdecydowanie lepsza niż z sokowirówki.
Różnice między tymi urządzeniami polegają na rozwiązaniach technicznych, jakością uzyskanego soku i dużą różnicą cen tych urządzeń.
Zbigniew Stecko

Zapytaj eksperta o szczegóły »
Data: 2014.11.24
Oceń odpowiedź:
0/0
Odpowiedź firmy: Odeo24.pl
Główną różnicą między wyciskarkami a sokowirówkami jest sposób działania obu urządzeń. W przypadku sokowirówek mamy do czynienia ze ścieraniem warzyw i owoców, szatkowaniem ich i rozcinaniem. Podczas całego procesu dochodzi do wytworzenia się ciepła, które jest efektem tarcia, przez co substancje odżywcze szybciej się utleniają. Sam sok traci w ten sposób w bardzo krótkim czasie swoje właściwości zdrowotne. Ale cały proces odbywa się bardzo szybko.

Wyciskarki działają inaczej. Centralna część urządzenia, wałek ślimakowy, masywny, wytrzymały, wykonany zawsze z trwałych materiałów, obraca się powoli (nawet do 40 obrotów na minutę), przez co nie dochodzi do podwyższenia się temperatury. Ślimak miażdży wszystkie produkty, tym samym efektywniej wydobywa to, co jest w nich najcenniejszego, oddając pełnowartościową bombę witaminową.

Wyciskarki wytwarzają sok nie tylko z twardych warzyw, orzechów, ale i z różnego typu roślin liściastych; ilość uzyskanego płynu bywa dwukrotnie wyższa niż w przypadku sokowirówek.

Zapytaj eksperta o szczegóły »
Data: 2014.11.25
Oceń odpowiedź:
0/0