Należałoby zacząć od podziałów wód pitnych na:
- wody stołowe
- wody źródlane
- wody mineralne
Te pierwsze nadają się do codziennego spożycia i powstają przez dodanie wody mineralnej i soli mineralnych z jednym, istotnym składnikiem fizjologicznym do wody źródlanej lub wody źródlanej lub tych soli mineralnych, do wody mineralnej.
Wody źródlane pochodzą z naturalnych, pierwotnych ujęć wody, są wodami głębinowymi, a sposób ich pozyskiwania jest taki sam jak w przypadku wód mineralnych. Ich postać powinna być pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Ze względu na swoją pierwotną czystość, są doskonałym środkiem spożywczym do przyrządzania posiłków, zwłaszcza dla niemowląt, przyrządzania soków do picia i napojów, parzenia kawy, herbaty i ziół itp. Są one alternatywą do, często niestety nie najlepszej jakości, wód wodociągowych.
Wody mineralne dzielą się na:
- wysokozmineralizowane – mające powyżej 1500 mg/l składników mineralnych,
- średniozmineralizowane – mające od 500 do 1500 mg/l składników mineralnych,
- niskozmineralizowane – mające nie więcej aniżeli 500 mg/l składników mineralnych,
- bardzo niskozmineralizowane - mające nie więcej niż 50 mg/l składników mineralnych.
Ponadto wody mineralne, zawierające istotną ilość danego składnika mineralnego, nazywane są zgodnie z nazwą pierwiastka. Dla przykładu, woda o dużej zawartości magnezu i/lub wapnia, będzie nazywana naturalną wodą mineralną magnezową/ wapniową lub magnezowo-wapniową.
Zapytaj eksperta o szczegóły »