Ocieplanie pianką Gaw Term

Dodany: 2018.01.16
Ocieplanie poddasza pianą Białystok

Prawidłowa ocieplanie dachu ma za zadanie przede wszystkim zredukować straty ciepła w okresie zimowym oraz zapewnić przyjemny chłód latem, powinna także stanowić izolację akustyczną. W związku z wprowadzonymi 1 stycznia 2017 zmianami w przepisach dotyczącymi izolacyjności przegród budowlanych dopuszczalny współczynnik przenikania ciepła U znacznie zmalał a od roku 2021 ma być jeszcze niższy. Dlatego tak ważne jest wybór najskuteczniejszej izolacji. Nie znaczy to jednak, że ocieplając swój dach należy zwracać uwagę tylko na zastosowanie odpowiednio grubej warstwy materiału izolacyjnego. Prawdziwym wyzwaniem, szczególnie w przypadku nowoczesnych domów mieszkalnych o skomplikowanej konstrukcji dachowej, jest prawidłowe wykonanie całej przegrody dachowej. Szczególnie narażone na błędy w sztuce budowlanej są dachy z poddaszami użytkowymi. Dlatego, aby ustrzec się przed kosztowną koniecznością wymiany ocieplenia, czy nawet elementów konstrukcji dachowej warto zadbać o prawidłowe wykonanie przegrody i stosowanie się do zaleceń co do kolejności wykonywanych we wnętrzu prac. Najlepiej swoją funkcję spełnia następujący układ: pokrycie dachowe na łatach i kontrłatach, membrana wstępnego krycia, warstwa termoizolacyjna(np. ocieplenie pianką PUR) oraz folia paroizolacyjna. Dodatkowo i tak nie należy zapominać o prawidłowym systemie wentylacji. Powyższe rozwiązanie zapewnia prawidłową dyfuzję wilgoci, oraz zabezpiecza przed występowaniem kondensacji pary wodnej na elementach więźby dachowej znacznie skracając jej żywotność. Należy także pamiętać o konieczności eliminacji mostków termicznych, są to miejsca w przegrodzie dachowej wykazujące się gorszą izolacyjnością termiczną niż sąsiadujące elementy. Poprzez takie punkty nie tylko ucieka ciepło ale istnieje też duże ryzyko kondensacji pary wodnej skutkujące zawilgoceniem warstwy izolacyjnej. Mostki termiczne występują najczęściej w następujących miejscach: połączenie dachu i ściany wewnętrznej, łączenie balkonu ze stropem, miejsce osadzenia okien, oraz w przypadku materiałów takich jak wełna czy styropian łączenia poszczególnych warstw. Niestety w przypadku tych materiałów uniknięcie powstania mostków termicznych jest niemal niemożliwe do wykonania (na powierzchni 170m/kw może występować nawet powyżej 200 łączeń dających ujście ciepłu). Kolejnym często popełnianym błędem jest wykonywanie termoizolacji bez zmierzenia wilgotności więźby dachowej. Każda profesjonalna firma powinna posiadać miernik wilgotności i zastosować odpowiednie do panujących warunków rozwiązanie zanim wykona izolację natryskową. Materiałem izolacyjnym najbardziej odpornym na błędy wykonawcze jest pianka poliuretanowa, technologia jej aplikacji całkowicie eliminuje mostki termiczne, jest odporna na wilgoć, pleśń i grzyby oraz nie osuwa się z upływem czasu. Poza tym ocieplanie pianką wzmacnia też konstrukcję dachową, dzięki czemu cieszy się coraz większą popularnością podczas termomodernizacji w starym budownictwie. Dodatkowo posiada najlepsze spośród dostępnych na rynku parametry izolacyjności cieplnej. Sprawia to, że najbardziej korzystna metoda to ocieplanie pianką cena jest przystępna a firma Gaw Term wykonuje ocieplanie pianką w całym województwie Podlaskim. Nadal zastanawiasz się nad pytanie pianka czy wełna? Nie wiesz czym ocieplić poddasze? Albo czym ocieplić budynek inwentarski? Dla osób szukających usługi ocieplenia pianką, polecamy kontakt z naszą firmą. Ocieplanie pianką wykonujemy głównie w miejscowościach Białystok, Łomża, Zambrów Ełk i ich okolicach. Zajrzyj na naszą stronę:www.gawtermizolacje.pl

Kategoria: Teksty branżowe
Oceń wpis:
0/0
  • Poleć wpis na: Udostępnij wpis na Facebooku   Udostępnij wpis na Twitterze   Udostępnij wpis na Google+   Udostępnij firmę na Wykopie
Dodaj komentarz
Komentarze:
Jeszcze nikt nie zamieścił komentarza do wpisu.
W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Możesz samodzielnie zarządzać cookies i dokonać zmiany ustawień w swojej przeglądarce.
Więcej informacji znajdziesz na stronie cookies.